Vem är Thore?
 

En kall och snörik vinterdag ville jag se världen. Far for iväg med häst och släde för att hämta hem barnmorskan. Jag hade lyckan att få födas till världen i Rörum. Fanns det någon bättre plats att få komma till?

Jag fick växa upp på en gård där det alltid fanns folk i närheten och i en by där alla kände varandra och, som jag upplevde det, brydde sig om varandra. Jag behövde inte känna mig främmande för någon och jag kunde känna en stor trygghet i min tillvaro.

Landskapet runt om var rogivande med sina mjuka linjer och öppna vyer. Redan i tidig ålder gav jag mig ut på upptäcktsfärder. I närheten fanns en porlande bäck med ett litet vattenfall som blev en av mina lekplatser och föremål för experiment. Själva gården med sina byggnader och skjul hade också mycket som skulle utforskas.

När jag blev lite större drog upptäcktsfärderna längre iväg. Jag tyckte om att gå till skogen och då allra helst till bokskogen som jag tyckte mycket om. Jag kunde gå genom ängar och beteshagar för att plocka bär och svamp.

Mest av allt tyckte jag om att en vacker vårdag gå genom Klappeskogen till Forsemölla. Där kunde jag sitta och titta på vattenfallet och njuta av att höra vattnet och se alla liljekonvaljer som växte i ravinen. Hemvägen gick ofta förbi kvarndammen vid Sträntemölla och upp till Lerhögen. Där kunde jag lägga mig på rygg bland backsippor och gullvivor och njuta av utsikten ut över Hanöbukten och mot Stenshuvud till toner från drillande lärkor och avlägset ljud från något fordon eller från arbete på någon gård i närheten.

Tyvärr fann jag inte min framtid i Rörum eller dess närhet för jag ville inte bli lantbrukare och ta över släktgården. Efter realskola i Simrishamn, blev det studier i Göteborg, arbete i Stockholm, Göteborg och Malmö. Numera bor jag i Haverdal som likt Rörum bjuder på vackra vyer över öppet vatten. Likt Ulf Lundell trivs jag bäst i öppna landskap.

Mina smultronställen i Rörum har idag upptäckts av många andra, jag tar som exempel Richard Hobert som lät spela in filmen Glädjekällan vid Forsemölla. I dag är Rörum en ort som med förkärlek väljs av kulturfolk och fritidsboende som likt mig uppskattar skönheten i bygdens landskap.
 

Från vänster: Jag, Stig (sommarbarn), Aina (lillasyster) och hunden Zack
 


Webansvarig: Thore Jeppsson

Copyright © 2013 Roger Persson